torsdag 23 december 2010
måndag 20 december 2010
Nej till subventioner
Idag byggs fler hyresrätter än på många år. De subventioner som de rödgröna förespråkar skulle inte räcka till alla bostäder som byggs. Vem skulle vilja bygga utan subventioner? Med andra ord – färre bostäder skulle byggas.
Vi behöver istället mer nytänkande inom bostadsproduktionen samt planprocessen måste bli kortare. Vi kan inte vänta i 10 år på bostäder som vi behöver idag. Vi måste även våga diskutera produktion av bostäder med varierande standard. Det är inte realistiskt att en ungdom har möjlighet att betala för en exklusiv hyresrätt. Det måste finnas bostäder för allas plånböcker och livssituation.
fredag 10 december 2010
Nyföretagarcentrum
Beslut om Väsjön skjuts upp
Däremot beslutade utskottet att komplettera befintliga direktiv. Kompletteringarna kommer att innebära att alternativa lösningar för utvecklingen i Väsjön ska tas fram. Kommunen kommer även att ta fram en kommunikationsplan som redogör för hur information om projektet ska förmedlas till berörda parter samt kommuninvånare.
måndag 6 december 2010
Givande konferens med Folkpartister
Vår partiledare Jan Björklund var på plats och redogjorde för vilka utmaningar Folkpartiet har framför sig, vilka politikområden vi bör fokusera på. Därefter följde en diskussion bland deltagarna.
Jan Björklund svarar på frågor
Statssekreteraren på integrations- och jämställdhetsdepartementet, Jasenko Selimovic berättade om etableringsreformen som syftar till att i högre utsträckning än idag få in nyanlända på arbetsmarknaden. Idag tar det i genomsnitt 8 år från det att en person kommer till Sverige till dess att den får jobb.
Konferensen avslutades med ett pass där jag, Helena Odenljung (1e vice partiordförande) och Birgitta Rydberg (landstingsråd i Stockholms län) diskuterade om det bör finns gränser i det lokala självstyret. Är det t ex acceptabelt att det kan vara extrema skillnader mellan vad en operation eller ett hjälpmedel kostar i olika landsting? Vi kunde enas om att öppna jämförelser var bra för att råda bot på problemet.
Jag, Helene Odenljung och Birgitta Rydberg
onsdag 24 november 2010
Ett engagerat Folkparti
Klimatet i debatten har varit bra. Nu ser jag fram emot att budgeten sjösätts och att vi därmed får möjlighet att göra Sollentuna än bättre.
Tydlig skiljelinje
Vi som har fötts i Sverige har goda förutsättningar att lyckas i livet. Här finns en utbyggd välfärd, alla har rätt till en bra utbildning, vård i världsklass och framför allt en trygg tillvaro. Vi som har fötts här har haft tur, en tur vi inte kunnat påverka. På samma sätt kan de som föds i ett lands där förtryck och krig är verklighet inte påverka det. Vi kan dock påverka deras framtid genom att med öppen famn välkomna dem till Sverige, ett land där de inte bara är välkomna, utan där de även behövs. Skall man må bra som nyanländ och få en framtidstro måste man ha ett jobb och egen försörjning. Det skall vi självklart se till så de får. Jag kan konstatera att det finns en tydlig skiljelinje mellan Anders Sundholms tillika SD:s linje och min och Folkpartiets liberala politik.
Vi välkomna nya svenskar och de stärker välfärden samtidigt som vi gör en för oss självklar solidarisk handling. I vårt Sollentuna har alla lika värde, möjligheter och skyldigheter. Folkpartiet deklarerade i fullmäktige skillnaderna och tog tydligt avstånd från Sverigedemokraternas människosyn.
Visioner för framtiden
Idag äger budgetfullmäktige rum. I mitt inledningsanförande inriktade jag mig på hur Sollentuna ska se ut om 10-20 år, en vision för Sollentuna.
I Alliansens budget finns många bra förslag, men vi kan inte kalla dem visioner. Vi måste fundera på hur vi vill att Sollentuna ska se ut år 2030. Det finns många utmaningar som vi behöver ta oss an. De finns två frågor som jag anser är särskilt viktiga om vi ska bemästra framtiden – delaktighet och miljöarbetet.
Alla Sollentunabor ska känna livsglädje och framtidstro. Vi måste riva ner de hinder som finns som leder till att personer hamnar i utanförskap. För att detta ska bli verklighet måste vi lyfta blicken. Det krävs politiskt ledarskap och politiskt mod. Lokalpolitikerna ser problemen men vi har även möjligheter att förändra. Det ska vi göra!
I jämförelse med andra länder, där miljöproblemen är än värre, har vi goda möjligheter att förändra. Bland annat har vi möjlighet att påverka kollektivtrafiken, bullerbekämpning är en lokal fråga liksom bevarande och skötsel av naturreservat, energieffektivisering av fastigheter osv.
Vi har fått mandatet av invånarna att ta oss an utmaningen att göra Sollentuna till ett föredöme. Vi måste anta utmaningen!
fredag 12 november 2010
Nya direktiv för Väsjöområdet
Det ät av största vikt att utbyggnaden av den nya stadsdelen blir så lyckosam som möjligt. De som idag bor i området har värdefulla synpunkter som vi måste ta hänsyn till. Dessutom måste vi försäkra oss om att det nya området på ett bra sätt hänger ihop med den befintliga bebyggelsen i Edsberg. För att försäkra att så blir fallet kommer nya direktiv att antas.
Direktiven inkluderar bl a att olika trafiklösningar ska presenteras samt olika sätt att bygga, t ex typ av bebyggelse, ska tas fram. Politikens ambitioner är att bevara en större del av sportfältet samt se över trafikflödet i Edsberg. Vi behöver också visa på de effekter projektet kan leda till för boende och näringsidkare i Edsberg. Kommunen ska även informera berörda parter i större utsträckning och självklart redovisa resultatet av direktiven till såväl allmänhet som fastighetsägare.
Det finns dock ett problem. Naturskyddsföreningen har överklagat bl a strandskyddet. Kommunen har i många år haft en god relation med Naturskyddsföreningen. Vi har lyssnat och haft ett bra samarbete vilket gjort att vi ursprungligen var överens med Naturskyddsföreningen om Väsjöplaneringen. Vi satsar t ex ca 50 miljoner på att stärka miljön inom området. För en tid sedan avsattes den gamla styrelsen och en ny tillträdde. Sedan dess har förhållandet med kommunen förändrats. Vi vet inte utgången av överklagandet. Vinner Naturskyddsföreningen kommer det troligen att ta lång tid innan en ny plan kan presenteras och godkännas. Avslås överklagandet tar det kortare tid och vi hoppas självklart att rättsinstanserna hanterar detta skyndsamt då många enskilda drabbas av en lång process.
torsdag 4 november 2010
Ordförande i socialnämnden
Min drivkraft i politiken har alltid varit att motverka orättvisor. Människors lika värde och möjligheter är centrala utgångspunkter för mig. Viktiga framtida utmaningar i Sollentuna är t ex att minska våld i nära relationer samt att öka integrationen.
fredag 29 oktober 2010
Alliansöverenskommelse i Sollenruna
Det liberala inslaget i Sollentuna kommer att vara fortsatt starkt. Folkpartiet behåller kommunalrådspost och vice ordförande i kommunstyrelsen. Vi får ordförandeskapet i socialnämnden, nya trafik- och fastighetsnämnden, nya utbildning- och arbetsmarknadsnämnden samt i handikapprådet och överförmyndarnämnden. I övrigt har vi vice ordförandeskap i samtliga nämnder, styrelser och utskott med undantag för miljö- och byggnadsnämnden. Det betyder sammanlagt 14 presidieposter och därutöver ledamöter och ersättare i samtliga politiska organ och bolag.
Nu tar det interna arbetet med att fördela posterna vid. Inom en vecka kommer besked om vilka politiker som erhåller vilka poster. Då Folkpartiet fortsättningsvis inte har ordförandeskapet i plan- och exploateringsutskottet (tidigare plan- och fastighetsutskottet) står det klart att jag kommer att ta mig an ett nytt uppdrag , något som jag ser fram emot.
fredag 22 oktober 2010
Sista mötet med gänget
fredag 8 oktober 2010
Campingplats vid Rotebroskolan
Vid lunch i onsdags avhystes personerna från platsen av polisen. Kort därefter städades det aktuella området. Sollentuna kommun och Sollentuna Energi har arbetat kraftfullt för att få bort personerna från platsen. Att det på grund av samordning med bl a Kronofogden och polisen har tagit ungefär en vecka är oacceptabelt. Lagstiftningen som styr hur detta och liknande ärenden ska hanteras måste ses över. Det måste bil lättare för markägare att avhysa personer som utan tillstånd bosätter sig på deras mark. Det Sollentunaborna kan göra är inte anlita denna arbetskraft. Om de inte hade jobb i vår kommun skulle de inte bosätta sig här. Det är många skattekronor som går åt till att få bort dem. Vidare hoppas jag att medborgarna fortsätter att kontakta kommunen så fort de ser att nya ”campingplatser” är på väg att etableras.
måndag 4 oktober 2010
Rökförbud eller ej
Det finns mycket som är positivt med rökförbud. De som idag röker skulle få hjälp att sluta och enligt undersökningar vill 3 av 4 rökare fimpa för gott. Arbetsmiljön skulle avsevärt förbättras och våra anställda skulle i än större utsträckning bli förebilder för t ex eleverna i våra skolor. Dessutom skulle kommunen på sikt kunna spara pengar på förbundet. Detta då rökare har 8 fler sjukdagar än icke rökare. Rökare tar även fler pauser i sitt arbete. Dessa pauser kostar uppskattningsvis Sollentuna ca 13 miljoner kronor.
Att fatta beslut om ett förbud är svårt för en liberal då det inkräktar på en annan persons frihet. Det finns dock mycket som är positivt med förslaget och jag anser att det bör övervägas och framför allt diskuteras. Framför allt vet jag, som fd rökare, att det är svårt att sluta. Jag skulle dock inte ha sagt nej till att få hjälp med det!
tisdag 21 september 2010
Liberalismen fortsatt stark i Sollentuna
torsdag 16 september 2010
Sollentuna har full behovstäckning av förskoleplatser
Påståendet är gravt felaktigt då samtliga barn i Sollentuna får en förskoleplats inom tiden för förskolegarantin. Det finns dessutom ca 100 lediga förskoleplatser i kommunen. Det måste vara affischer som sossarna fått över från någon annan kommun.
Det betyder inte att vi inte anser det behövs mer resurser till förskolan och vi avsätter ytterligare många miljoner för att höja kvalitén inom förskolan. Socialdemokraterna borde skicka tillbaka affischerna till de kommuner de troligen var ämnade för.
måndag 13 september 2010
Nejsägarna Sollentunapartiet
För några valrörelser sedan sa de nej till först Häggviksleden, sedan till Norrortsleden. De skulle rasera och förstöra stora delar av kommunen inte minst i Häggvik. Nu några år senare hör jag inga kritiska ord om varken Häggviksleden eller Norrortsleden. Tvärt om de är en välsignelse för framkomlighet för både bilar och bussar och har påtagligt ökat trafiksäkerheten utefter Frestavägen.
Sedan har de sagt nej till att bygga Silverdal som idag är ett populärt bostadsområde. I förra valrörelsen var de mycket negativa till att det skulle byggas ett rättscenter i Sollentuna centrum. Det fanns ingen hejd på hur eländigt det skulle bli. Kriminella skulle enligt Sollentunapartiet dras till domstolsbyggnaden och häktet och otryggheten skulle öka dramatiskt. Idag kan vi konstatera att satsningen var lyckad och tryggheten har ökat, inte försämrats!
I denna valrörelse har man liksom tidigare ensamrätt på att säga nej till att bygga bostäder kring Väsjön. Det ska rasera kommunens ekonomi, vi skall skövla sportfältet och en motorväg skall gå genom Edsberg. Resultatet kommer att bli som i de fall Sollentunapartiet tidigare sagt nej till – med andra ord riktigt bra!
Sollentunapartiets politik är densamma det är bara föremålet som varierar!
lördag 11 september 2010
Sollentuna prioriterar skolan
Sollentuna kommun, har på grund av en ansvarasfull ekonomisk politik samt generösa bidrag från alliansregeringen nu möjlighet att satsa 16 miljoner kronor extra på att höja lärarlönerna. På så sätt kan vi behålla våra duktiga och engagerade lärare och samtidigt konkurrera med andra kommuner vid nyanställningar.
Utöver satsningen på lärarlönerna investerar kommunen stora pengar i att bygga om och förbättra kommunens skolor. Det är viktigt att våra elever och lärare har en god arbetsmiljö.
onsdag 8 september 2010
Maten ska lagas på våra äldreboenden
Äldres mat ska lagas på plats!
-Var maten som våra äldre äter tillagas kan inte överlåtas åt marknaden att bestämma. Politiken måste vara tydlig – maten ska lagas på våra äldreboenden, uttalar Lennart Gabrielsson (FP), kommunalråd och Anna Lena Johansson (FP), ledamot i vård och omsorgsnämnden.
Folkpartiet anser att maten i så stor utsträckning som möjligt skall tillagas lokalt. Skall det bli verklighet måste politiken ställa detta krav på våra äldreboenden. Folkpartiet är beredda att arbeta för att skapa förutsättningar för lokalt tillagad mat genom att bygga om och till köken på våra boenden. Det är där maten ska lagas, den ska inte levereras dit i matlådor.
-Matupplevelsen är viktig. Att känna doften av mat, att få önska sin favoriträtt och umgås över en välsmaklig måltid är otroligt viktigt. Måltiden skapar även social samvaro och minskar ensamheten säger Lennart Gabrielsson och Anna-Lena Johansson.
Den lokalt tillagade maten blir inte dyrare, tvärtom kan kostnaderna minska. Det krävs dock investeringar för att bygga om våra kök. Dessa ombyggnader kommer Folkpartiet att kräva i såväl plan- och fastighetsutskottet som i vård- och omsorgsnämnden. I de äldreboenden som planeras i framtiden kommer tillagningskök att inkluderas.
tisdag 7 september 2010
Debatt om Sollentunas framtid
Igår var det debatt om Sollentunas framtid. Samtliga partier som är representerade i kommunfullmäktige deltog. Jag framförde bland annat följande:
Folkpartiet anser att framtiden börjar i klassrummet. Kunskap är grundläggande för att alla individer ska kunna ges likvärdiga förutsättningar. Skall man få ett jobb i konkurrens med andra länders ungdomar måste man vara kompetent. Därför är skolan och lärarna så viktiga för våra ungdomar.
Majoriteten i Sollentuna har gjort stora satsningar på ungdomars fritid. Men även de som byggt upp Sverige och Sollentuna, våra äldre, skall ha bra bostäder, god mat, få frisk luft minst en gång per dag samt rätt att bo tillsammans med sin respektive livet ut. Vi vill även stärka demensvården genom att bl a anställa en demenssjuksköterska. Detta i ett Sollentuna där man kan välja olika boendeformer som t ex trygghetsboende.
Har vi råd med detta. Ja, genom att Alliansregeringen klarar utmaningen att få fler i jobb och att vi i Sollentuna liksom regeringen har en välskött ekonomi. På grund av detta har vi nu möjlighet att satsa ytterligare 16 miljoner på höjda lärarlöner och ca 70 miljoner på att skapa bättre skolmiljöer.
Sist men inte minst; jämställdheten kan bli bättre och ett socialliberalt parti är en garant för att människor som någon gång behöver stöd och hjälp att återkomma till jobb och eget liv skall veta att den hjälpen skall man ha rätt till.
Mycket av debatten handlade om bostadsbyggandet i kommunen. Alliansen har planer klara för byggande av 3000 bostäder. De kan börja byggas omgående. Vi bygger via Sollentunahem 700 hyreslägenheter inom de närmaste åren, vi vill omvandla fd Sollentuna sjukhus till bostäder och Folkpartiet säger inte nej till fortsatta ombildningar.
Folkpartiet ser möjligheterna i Sollentuna och vill bygga vidare på en trivsam kommun med bibehållen bra miljö.
måndag 6 september 2010
Samråd om aktuella EU-frågor
Samrådet handlade om viktiga EU frågor, t ex; miljöutmaningen, jämställdhet, forskningsanslagen, utbildningsnivån i EU och den sociala sammanhållningen. Som alla inser var detta ett mycket intressant möte. Sverige ligger långt fram vad gäller klimatmål inte bara inom trafikområdet utan även genom ombyggnad av miljonprogrammen, fjärrvärme och forskning. Min uppfattning är att vi borde kunna sälja svensk kunskap bättre.
Nästan alla de mål som finns i ett program som kallas EU 2020 har stor bäring på hur vi gör ute i våra kommuner. Därför finns ett stort intresse från regeringens sida att lyssna och låta oss lokalpolitiker var delaktiga och dela med oss av den kompetens vi har.
Just nu handlar det mesta om att vinna valet. Men det kommer ett politiskt liv också efter valdagen. Regeringen har stora ambitioner att lägga Sverige i framkant för framtidsfrågor - då skall vi från kommuner och regioner vara med.
40 miljoner högre skatt i Sollentuna med en rödgrön regering
Folkpartiet anser att samtliga ska ha minst hälften kvar i plånboken efter skatt. Vi vill dessutom som enda parti avskaffa värnskatten. Folkpartiet vill uppmuntra till utbildning, arbete och entreprenörskap, utan drivkraft stannar Sverige.
torsdag 2 september 2010
Sollentuna storsatsar på lärarna
2011 gör vi en extra och omfattande satsning på högre lärarlöner, men vi förstärker även lönen för personalen inom alla verksamheter. Totalt omfattar satsningen 16 miljoner kronor.
För att våra barn ska få en bra start i livet måste de ha bra lärare i skolan. Vi är övertygade om att storsatsningen på lärarlönerna ökar kvaliteten på våra skolor och att det kommer barnen till del. Det bidrar även till att höja statusen på läraryrket, vilket är otroligt viktigt.
Debatt om Sollentunas äldrepolitik
Jag deltog idag i en debatt om äldrepolitiken i Sollentuna. Här är mitt inledningsanförande:
Att leva livet hela livet är ett uttryck Barbro Westerholm myntat. Må bra hela livet kan man också säga. Det betyder inte att man enbart tänker på sig själv utan för att välbefinnandet skall infinna sig måste man tro på att barn och barnbarn har det bra på förskolan och skolan. I Sollentuna har vi bra förskolor och skolan ger en bra start för våra ungdomar.
Bra mår man om man känner sig trygg på gator och torg. Bra mår man om man vet att sjukvården fungerar. Bra mår man om man tror att vi kan bemästra de miljöhot vi står inför.
Men självklart skall vi bygga vårdboenden med hög kvalitet för våra äldre, vilket vi gör i Sollentuna. Vi ersätter också äldreboenden som inte håller de krav vi anser äldre har rätt till.
För Folkpartiets del är parboendegaranti en självklarhet om man önskar. Vi är också beredda att stärka demensvården i Sollentuna
Maten skall lagas på plats vilket vi nu skapar möjligheter till. Frisk luft en gång per dag är ett rimligt krav! Handikappsanpassning och fler servicelinjer ökar tillgängligheten och bidrar till att minska ensamheten. För att man skall man kunna planera sitt äldreboende själv byggs det också trygghetsbonden.
Folkpartiet ser till varje individs förutsättningar, avsett ålder. Det är lätt att tro att alla äldre skall ha det på ett visst sätt. Det tror vi inte på! Hela Folkpartiets politik bygger på varje enskilds individs lika värde och förutsättningar och att man som politiker skall behandla andra som man själv skulle vilja bli behandlad.
onsdag 1 september 2010
Nyamko Sabuni besökte Sollentuna
Radioinslag om Sollentuna sjukhus
Sollentuna sjukhus har inte varit sjukhus sedan många år. De landstingsdrivna verksamheter som finns där idag anser jag kan finnas kvar, om landstinget så önskar, även om bostadsbygget blir verklighet.
Här kan ni läsa Radio Stockholms artikel samt höra deras radioinslag om KD:s utspel och mina åsikter.
tisdag 31 augusti 2010
Respektlöst mot väljarna att inte fullfölja sina uppdrag
Att ställa upp och kandidera i kommunalvalen och säga sig företräda invånarna och sedan inte närvara vid sammanträdena är ett svek mot väljarna. Lokala frågor sköter man inte från riksdagen det gör man på plats i kommunerna.
Det är självklart ett medvetet agerande från politikerna att låna ut sitt namn till en valsedel. Samtidigt är det beklagligt att de lokala partiföreningarna inte tror på sina egna kandidaters dragningskraft utan måste locka med toppnamn.
Skilda valdagar är ett sätt att förhindra detta samt det skulle ge den lokala debatten större utrymme.
Två omklädningsrum har renoverats
Jag tycker att det är viktigt att våra ungdomar möts av snygga och fräscha omklädningsrum efter att de motionerat. Ingen ska avstå från att röra på sig för att de inte trivs med omklädnings- och duschrum.
torsdag 26 augusti 2010
Rösta för förbirten den 19 september
tisdag 24 augusti 2010
Arenan Satelliten nominerad till arkitektpris
Vi ser möjligheterna i Sollentuna
Folkpartiet har varit med och styrt Sollentuna under många år. Vi har genomfört många bra reformer och framför allt förbättrat valfriheten för Sollentunaborna. Ett samhälle måste dock alltid fortsätta att utvecklas och vi möts ständigt av nya utmaningar. Folkpartiet är ett hungrigt parti som ser nya och fler möjligheter att förbättra och underlätta vardagen för Sollentunaborna.
Folkpartiets politik bygger på att människor skall kunna göra egna val i vardagen med hög kvalitet inom kärnverksamheterna som förskola, skola och äldreomsorg. Vi arbetar även för att det ska vara lättare att få sitt första jobb och vi ser det som en av våra viktigaste uppgifter att stötta de som har en tuff tid i livet.
Vi styr en av Sveriges mest välskötta kommuner vad gäller ekonomi och kvalitet och vi vill fortsätta ta ansvar för Sollentuna!
I går startade vi slutspurten i valrörelsen med att Erik Ullenhag, partisekreterare och riksdagskandidat, besökte Sollentuna. Det känns som vi har vinden i ryggen i den här valrörelsen det ger ännu mer energi!
onsdag 18 augusti 2010
Sollentuna bäst i Stockholm
I Sollentuna hushåller majoriteten med varje skattekrona vilket gör att vi har en god och stabil ekonomi. Detta gör att vi även i fortsättningen kan behålla skatten på en låg nivå och ändå ha pengar kvar till framtida investeringar.
Släng ut mannen utan bidrag – låt kvinnan bo kvar
Det är något konstigt över hur vi ser på misshandlade kvinnor. Den som blir hotad och misshandlad skall fly den gemensamma bostaden. Den som slår och hotar får bo kvar. I vilken annan situation skulle vi tillåta detta?
Nu vill centern ge flyttbidrag till misshandlade kvinnor för att de ska ha råd att flytta. Enligt min mening är det bättre att kvinnan får det skydd samhället har skyldighet att ge så att hon kan bo kvar i sitt hem. Det är istället mannen som begår brottet som ska tvingas flytta.
Det kan också vara befogat att ge mannen omvänd kommunarrest för att öka kvinnas rätt till rörelsefrihet och trygghet.
tisdag 17 augusti 2010
Bostäder planeras i Sollentuna sjukhus
måndag 16 augusti 2010
Utbyggnad under ansvar
I debatten kan man lätt tro att hyresrätten är utsåld i Sollentuna. Som synes är det inte så. Sollentunahem bygger dessutom fler hyresrätter och omvandlas Sollentuna sjukhus till bostäder blir det säker ännu fler hyresrätter.
Vi vill bygga vidare på ett Sollentuna med fortsatt valfrihet, tuffa miljökrav och där vi tänker efter före om hur vi vill ha vår kommun.
Idag är ca en tredjedel bostäder och verksamheter, en tredjedel grönområden en tredjedel vatten. När vi bygger ut Sollentuna är det en bild vi vill bibehålla och det anser jag att vi har lyckats med. Att i dialog med invånarna fortsätta på den vägen är Folkpartiets politik.
torsdag 12 augusti 2010
Det här är en bra skitfråga
Biogasframställningen bidrar även till att vi får renare vatten i Norrvikensjön. Just nu arbetas med att förbättra vattenkvalitén i Vallentunasjön som ingår i samma vattenrensningssystem som Norrvikensjön. Bland annat fiskas drygt 10 ton fisk upp. Den fisken skickas liksom toalettavfallet vidare till Käppala för rötning för att sedan bli till biogas. Tänk på det nästa gång du åker buss med SL. Kraften kommer från toan och fisken. Fina fisken kan man säga!
onsdag 11 augusti 2010
Vi bygger ett attraktivt Sollentuna
Under hösten kommer Tureberg torg att byggas. Torget kommer att bli en attraktiv mötesplats för Sollentunaborna. Redan fredag nästa vecka, klockan 12.00 den 20 augusti, öppnar Folkpartiets valstuga där. Välkommen!
Såväl bostadsrätter som hyreslägenheter byggs nu längs Sollentunavägen. Husen kommer bidra till att vi får en levande stadsgata.
Sollentuna kommun genomför just nu en satsning för en renare och mer trivsam kommun. I denna satsning ingår bland annat nya papperskorgar som förhoppningsvis ska bidra till att mindre skräp hamnar på marken.
Välkommen till valrörelsen!
Folkpartiet rivstartar och du kan nu beskåda Folkpartiets toppkandidater på affischpelare runt om i kommunen. Med raka budskap förmedlar vi vad vi anser är den rätta vägen för Sverige. Bland annat anser vi att lärlingsjobb är ett bra sätt för ungdomar att få in foten på arbetsmarknaden, att svenska språket är vägen till integration och att kärnkraft behövs för klimatets skull.
Europaparlamentarikern Marit Paulsen hälsar välkommen vid Sollentuna centrum.
fredag 9 juli 2010
Mitt besök i Almedalen
En annan reflektion är att valrörelsen 2010 tyvärr kommer att bli en tuff och småsmutsig valrörelse. Alla skall lova mer och när regeringen "bara" lovar tre nya miljarder till kommunerna (som inte ens bett om mer pengar) dundrar Maria Wetterstrand om hur sent och otillräckligt det är. Min tro är att det inte går att köpa väljare med löften om mer till allt och alla. Jag tror mer på att politikerna ska försöka beskriva vilket samhälle vi vill bygga för framtiden baserat på den ideologi som varje parti har och i större utsträckning bör tala om.
Själv deltog jag på tre olika seminarier. Det första handlade om hur vi kan förebygga ungdomars risker att hamna i kriminalitet och utanförskap. På det andra seminariet diskuterades hur jämställdhetsarbetet kan ge konkreta resultat så vi inte måste vänta ett sekel till innan vi har ett jämställt samhälle. Det tredje seminariet handlade om hur alliansen kan bibehålla och vinna fler kommuner i valet.
Jag spenderade tre dagar i Visby. Det var intensiva dagar kan jag lova och det räckte för min del. Nu väntar lite ledighet innan det åter tar fart. Vi har en politik som bär och går att förklara, vi har en partiledare som är tydlig med vårt budskap vi har många bra kandidater i Sollentuna. Det är med stor tillförsikt vi kan möta väljarna i höst.
fredag 2 juli 2010
Vårdnadsbidraget efterfrågas inte
Jag har aldrig trott att vårdnadsbidraget skulle bli någon hit och valde av den anledningen att gå med på att införa det i Sollentuna. Kristdemokraternas påstående att efterfrågan fanns kunde bäst besvaras av verkligheten och det fanns ett krav, att annan form av förskoleverksamhet inte skulle få påverkas. Om efterfrågan inte fanns, som jag trodde, skulle kommunens budget inte belastas nämnvärt. Det har visat sig att jag hade rätt. Endast ca 30 personer har valt att nyttja vårdnadsbidraget.
Jag anser att det är upp till föräldrarna själva att bestämma om det är kvinnan eller mannen som ska vara hemma med barnen. Däremot anser jag att samhället bör investera i att öka jämställdheten och uppmuntra män att vara hemma i större utsträckning. Detta sker inte via vårdnadsbidrag medan införande av jämställdhetsbonus är ett steg på vägen.
Det förs idag en diskussion om att höja ersättningen för vårdnadsbidraget för att tvinga fram en efterfrågan. Min uppfattning är att om staten har kapital som kan avsättas till barnomsorg bör detta i första hand riktas till förskolorna för att minska barngrupperna och förbättra den pedagogiska verksamheten. Ett vårdnadsbidrag på en fördubblad nivå får enligt min uppfattning negativa effekter på jämställdheten. Vi har fortfarande ett ojämställt samhälle mellan flickor och pojkar och mellan män och kvinnor, det skall vi motverka inte förstärka.
torsdag 1 juli 2010
Lägg ner polisnämnderna
Polisen bör inte spendera sin arbetstid i sammanträdesrum om mötena inte fyller någon funktion. De bör istället vara ute på gator och torg och fokusera på att klara upp brott. Polisnämnderna bör läggas ner och istället bör ett samverkansorgan inrättas mellan polisen och kommunledningen, där den politiska beslutanderätten finns.
Polisen ska självfallen informera politiker om deras arbete men det är viktigt att informationen kan användas i det faktiska arbetet. Ett tydligare samarbete mellan polisen och kommunledningar kan stärka det tryggetsförebyggande arbetet.
onsdag 23 juni 2010
Debatt hos fastighetsägarna
fredag 18 juni 2010
Reservation för lärarlegitimation i SKLs styrelse
För att höja läraryrkets status har Folkpartiet länge drivit frågan om en yrkeslegitimation för lärare inom förskolan och skolan. En lärarlegitimation stärker yrkets identitet och är ett viktigt steg på vägen mot nationell likvärdighet. Vissa arbetsuppgifter, t ex betygssättning, och villkor, t ex fastanställning, ska vara förbehållna legitimerade lärare.
I remisspromemorian Legitimation för lärare och förskollärare föreslår nu regeringen att ett sådant legitimationssystem ska införas. Tyvärr har majoriteten i Sveriges kommuner och landstings (SKL) styrelse avstyrkt förslaget. Detta är olyckligt.
SKL ska i sina beslut inkludera såväl utbildnings- som arbetsgivarperspektivet. I beslutet om lärarlegitimationer är min uppfattning att utbildningsperspektivet har blivit lidande och att arbetsgivarperspektivet har dominerat vilket är olyckligt.
Sveriges lärare behöver stöd och uppmuntran. SKL borde därför stödja regeringens förslag om yrkeslegitimation för lärare och förskollärare.
onsdag 16 juni 2010
Sollentuna ska bli en välstädad kommun
måndag 14 juni 2010
Sollentuna kommun bygger friidrottshall
Bygget av en inomhushall för friidrott är en naturlig utveckling av verksamheten på Vallen. Alla kommuner kan inte bygga hallar för samtliga idrotter och Sollentuna tar nu vårt regionala ansvar och bygger en denna anläggning, på en fantastisk plats. Det är även bra att Löpargymnasiet nu kan utveckla sin verksamhet.
Jag ser fram emot många spännande tävlingar på Vallen, såväl sommar som vinter.
fredag 11 juni 2010
Ytterliggare två järnvägsspår genom Sollentuna?
Det föreslås ytterligare två nya spår via Järfälla och Sundbyberg där det idag finns två spår och ytterliggare två nya spår via Sollentuna där det redan finns 4 spår. Tvärspårvägen skall också fram. Det innebär ca 11 spår inne vid Karlberg. Detta och andra konsekvenser vill jag se lösningar på. Det är en diskussion vi skall föra med Länsstyrelsen och andra kommuner utefter sträckningen. Vi får anledning att återkomma.
Angående artikel i Mitt i Sollentuna
Enligt Lennart Öhrn har han tidigare erbjudits 12 miljoner för marken, ett bud som kommunen nu ska ha sänkt avsevärt. Den version som presenteras i artikeln är mycket missvisande och det är mycket information som exkluderas. Den fastighet som Lennart bor i idag har ett värde som klart understiger den värdeökning som en ny detaljplan ger byggrätt till. Denna detaljplan är dock inte fastställd varav det inte kan spekuleras i vad fastigheten kommer att vara värd i framtiden. Olika framtida lösningar kan inte räknas som inkomst förrän beslut är fattat. Jag vågar dock påstå att ett framtida marknadsvärde kommer att inbringa miljoner i vinst. Miljoner som bland annat kommer komma Lennart Öhrn till del.
Förhandlingar pågår nu mellan Lennart, kommunen och byggföretag. Målet är att hitta en uppgörelse innan sommaren. Kommunens förhoppning är att anta den nya detaljplanen under hösten 2010. Det är först när detaljplanen är antagen som det står klart vad Lennarts fastighet är värd och det är den rådande marknaden som avgör värdet – inte kommunen! Jag vågar dock försäkra att Lennart Öhrn inte kommer att bli satt på bar backe.
tisdag 8 juni 2010
Veikko får flytta
onsdag 2 juni 2010
Veikko vs Vaxholm – jag håller på Veikko!
När kommuner och kommunalpolitiker glömmer att uppdraget utgår från att det är människor vi är satta att besluta vardagens villkor för drabbar det direkt enskilda individer. Ett sådant fall finns i Vaxholm. I Vaxholm finns en äldre man, Veikko Virtanen, som bara kan finska. Veikko har ingen att tala med då ingen på äldreboendet pratar finska. Han har därmed levt i en total tystnad och isolering under en längre tid. Vaxholm klarar inte sitt uppdrag som borde vara en självklarhet - att se till att kommuninvånarna får ett värdigt liv hela livet.
När kommuner som Vaxholm så totalt missat sitt grunduppdrag reagerar snabbt en stor folkopinion, vilket skett i detta fall. Det tycker jag är bra. Det leder dock till att vi politiker upplevs sakna empati och förståelse för invånarnas livsmöjligheter. Därför tar jag mig friheten att som ordförande i Folkpartiets kommunalpolitiska råd ha synpunkter på en specifik kommuns agerande.
Situationer som denna leder även till att staten inte längre anser att vi i kommunerna sköter vårt uppdrag och går därmed in och lagstiftar i fråga efter fråga med fullt folkligt stöd. Det är bra att staten tar ansvar men det är mindre bra att kommunerna blir mer och mer lika varandra. Det är ur invånarnas perspektiv bättre att det ser olika ut i kommunerna och att valfriheten bevaras.
Idag stödjer 18 236 personer gruppen Veikko vs Vaxholm på Facebook, och den växer för var minut. Jag hoppas att Vaxholms politiker tar sitt förnuft till fånga och ser till att Veikko får bo på ett boende där det finns finsktalande personal och helst även boende med finsk bakgrund. Veikko har rätt att leva livet hela livet!
torsdag 27 maj 2010
Besök hos KRIS Sollentuna
De som muckar från fängelset har en tuff tid framför sig. Trots att de tjänat av sitt straff så har samhället inte slutat döma. Personen i fråga har ofta svårt att få bostad och ett arbete och därmed ligger det ofta nära till hands att återigen hamna i den världen som är bekant – kriminalitet.
Samhället måste bli bättre på att ge de som avtjänat sitt straff en andra chans. Bland annat bör lönebidrag ges i större utsträckning så att arbetsgivare vill ta chansen och anställa tidigare kriminella. Det är även viktigt att personen i fråga ges möjligheten till en egen bostad. Vi ska även fortsätta att stötta organisationerna som fångar upp de som har de tufft.
måndag 24 maj 2010
Frivilligorganisationer ska förbättra tillträdet till arbetsmarknaden
Idag presenteras en överenskommelse mellan SKL, regeringen och den idéburna sektorn som förhoppningsvis kommer att leda till att fler jobb skapas. I överenskommelsen åtar sig SKL att på olika sätt stötta sina medlemmar i lokal samverkan mellan kommuner och frivilligorganisationer. Bland annat kommer framgångsrika samarbeten att lyftas fram. Det är även viktigt att andra aktörer involveras för att samarbetet ska bli lyckosamt t ex Arbetsförmedlingen som är involverade i kommunens arbete med flyktingmottagning.
SKL:s engagemang i dessa frågor bottnar i att vetskapen om att ett gott samspel mellan offentlig sektor och de idéburna organisationerna är centrala för en god samhällsutveckling. De idéburna organisationerna är en kraft för demokratisk förankring och för lokal och regional utveckling.
Organisationerna är också ofta sociala mötesplatser och utgör en grund för mellanmänsklig tillit. Detta bidrar till social sammanhållning vilket är viktigt i människors liv, inte minst för att skapa tillhörighet till det lokala samhället.
Efter sommaren kommer SKL att inleda en kartläggning som syftar till att ta fram goda exempel på samarbeten mellan kommun och organisationer.
fredag 21 maj 2010
Invigning av Attunda tingsrätt
Runt år 1000 börjar en centralmakt växa fram i Uppland. Centralmakten hanterade krigsväsende, religion och rättsskipning.
På denna tid bestod Sollentuna av 24 gårdar och ingick i ett område, benämnt hundare, som i sin tur var del av folklandet Attunda. Området Attunda sträckte sig från södra Uppland till Södra Roslagen.
Sollentuna hundare hade egen lagsaga, egen lag, fram till 1296.
Under slutet av 1700- och början av 1800 talet hölls Sollentuna ting vid Rotebro gästgivargård. Därifrån var det inte långt till Sollentuna häradsallmänning där galgen stod och de dödsdömda avrättades.
Detta berättar i korthet att när en centralmakt växte fram i Uppland i slutet av vikingatiden var Sollentuna en viktig plats som hade en egen lag efter vilken man dömde. Med andra ord har Sollentuna i princip en obruten 1000-årig tradition av rättsskipning.
Att i demokratiska beslut där varje individ har en röst besluta spelreglerna för vårt gemensamma samhälle är själva grunden för ett civiliserat samhälle. En domstol uppfattas av många som en dömande inrättning. Men en domstol är till för att också skydda människors rättigheter och få sin sak prövad av en fristående domstol. Det är det finaste man kan bygga ett samhälle på som värnar varje enskilds rätt oavsett ursprung, religion, sexuell läggning eller kön.
Det har näst intill varit en total politisk enighet när det gäller byggande av inte bara en ny domstol i Sollentuna Centrum utan även hela det rättcenter som nu är under uppförande. Nu knyter vi återigen samman de geografiska områden som under vikingatiden hade gemensamma lagar.
Gestaltningsmässigt försvarar domstolsbyggnaden väl sin plats och man vågar säga att det är en vacker byggnad. Hela rättcentret faller väl in i det framtida Sollentuna centrum som snart är klart.
Många invånare känner idag en otrygghet och många brott tar för lång tid att få igenom hela rättsystemet. Kan vi från Sollentuna kommun medverka till att effektivisera hela rättskedjan genom att vi sagt ja till ett modernt rättcentra i vår kommun bidrar vi till att alla brottsoffer och andra invånare kan känna sig tryggare. Det är ju det vi har ett rättsystem till. Det känns otroligt bra att vi i Sollentuna har haft möjlighet att bidra till detta. Varmt välkomna till Sollentuna!
måndag 17 maj 2010
Ingen kvinna ska dö förgäves
Som ledamot i polisstyrelsen har jag idag lagt ett förslag om att en haverikommission ska tillsättas när en kvinna mister livet till följd av att hon utsatts för våld av en partner/expartner. Det är en tragedi när detta inträffar och vi måste arbeta för att det inte händer igen.
Jag har även efterfrågat en redogörelse om polisens arbete för våldsutsatta kvinnor. Om polisen saknar redskap för att klara arbetet eller om det finns brister i organisationen måste detta åtgärdas snarast.
onsdag 12 maj 2010
De rödgröna vill straffbeskatta Stockholmarna
När det nu uppdagas att det är vanliga människor som kommer att drabbas av den höjda fastighetsskatten så säger Östros (S) att gränsen för beskattning av fastigheter måste höjas. Detta är dock inte förankrat hos samarbetspartierna. Ett exempel på att det kommer bli svårt att få igenom i den rödgröna röran är Wernerssons (MP) uttalande; att boende i villa ska låna upp eller sälja fastigheten om man inte har pengar.
Hur många ovanliga människor tror oppositionen att det finns? Sanningen är ju att det är ca 8% av Sollentunas husägare som drabbas av höjda fastighetsskatter. Och med den hastighet våra fastighetsvärden ökar så kommer den siffran att växa i snabb takt. Bättre att redan den 19 september rösta bort förslaget om höjda fastighetsskatter!
tisdag 11 maj 2010
Europadagen på Stallbacken
Folkpartiet är ett Europavänligt parti. Vi är övertygade om att vi i Sverige gynnas av att vara med i den Europeiska gemenskapen. Det är inte bara en konkurrensfördel för våra företag, det öppnad även dörrar till den internationella arbetsmarknaden. Folkpartiet betonar alltid hur viktig skolan är. EU öppnar dörren till omvärlden och om inte vi satsar på utbildning så riskerar våra ungdomar att konkurreras ut. Med folkpartiets skola kommer våra ungdomar att vara eftertraktade!
Jag och Jasenko Selimovic
fredag 7 maj 2010
Nytt läraravtal
De förändringarna som behöver göras är att minska byråkratin för att öka lärarnas tid med eleverna och se över lärarnas arbetssituation.
Skolan kommer de närmaste åren att ställas inför stora förändringar. Till glädje för eleverna och lärarna. Förändringar sker i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Ansvaret för att det fortsatta förändringsarbetet kan fortgå ligger på såväl SKL som lärarorganisationerna. Jag hoppas nu det arbetet tar ny fart!
torsdag 6 maj 2010
Vinst i privata förskolor engagerar med all rätt!
De flesta kommunerna låter föräldrarna yttra sig över kvaliteten på förskolorna. Min erfarenhet är inte att privata förskolor får sämre omdömen i kvalitetsmätningar. Förskolepengar ökar föräldrarnas möjlighet att påverka då de kan flytta sitt/sina barn om de är missnöjda med verksamheten. Denna möjlighet utnyttjas däremot inte i någon större utsträckning.
Sanningen är att även många kommunala förskolor går med vinst, eller överskott som det kallas i den offentliga verksamheten, vilket ingen pratar om. Vi måste våga ställa frågan om det är för mycket pengar i systemet?
SKL gör sedan flera år öppna jämförelser där man inte finner något självklart samband mellan insatta pengar och kvalitet. Som en av många politiker som skall handskas med både barnens och personalens rätt till bra kvalitet inom både förskolan som skolan, samt hanteringen av skattemedel, har jag bett SKL att utreda frågan; Varför går privata aktörer med större vinst än de kommunala? Finns det något vi som ansvarar för det offentliga kan lära och förändra för att höja kvalitén?
onsdag 5 maj 2010
Alliansen satsar på kommunens ungdomar
Det är angeläget att våra ungdomar får ta del av arbetslivet. Det är en viktig erfarenhet inför mötet med framtida utmaningar.
Utöver de kommunala jobben ges ungdomarna möjligheten att själva söka arbete hos privata aktörer, kommunen står för en del av lönekostnaden. Jag är övertygad om att en kontakt med det privata näringslivet är positivt och kan inspirera till framtida yrkesval.
onsdag 28 april 2010
Kommunerna skall få mer pengar! Varför?
Det är inte pengar som fattas nu. Det är idéer på hur vi skall kunna leverera välfärd när vi snart har arbetskraftsbrist och kostnader som framöver blir orimliga om vi fortsätter med allt lika som nu. Då är inte ytterligare pengar medicinen.
Skall dock sägas att Sveriges kommuner har mycket olika förutsättningar så en del kommuner ha det tufft men en stor del överbeskattar just nu sina invånare.
Kommunsektorn har aldrig avstått från att begära mer pengar när så behövs. Nu finns inget sådant krav utan det rimliga är att följa utvecklingen och just nu avvakta.
Utjämningssystemen kanske är för tröga men en del kommuner behöver också se över sina utgifter.
tisdag 27 april 2010
Första spadtaget på torget
tisdag 20 april 2010
Besök vid husvagnsboendet
Kvinnohjärtat
Fega sossar sviker vår region
Regionen måste ha både förbifarten som kollektivtrafik om vi skall ha en sammanhållen arbets- och bostadsmarknad. Enbart kollektivtrafik löser inte regionens problem. Den norra delen av länet kommer möjligen snabbare växa ihop med Uppsala men hur stora skillnader kan vi ha mellan norra och södra delen av länet.
fredag 16 april 2010
Orimligt om det demokratiska samtalet tystnar på gymnasieskolorna
Det är en demokratisk skyldighet att lyfta fram skillnader mellan partier och därigenom visa att alla partier inte tror på alla människors lika värde. Då kan man inte stänga de få mötesplatser som finns även om det ställer till det.
torsdag 15 april 2010
Åtgärder mot olagligt boende
Sollentuna kommun har under flera år haft ett antal människor boende i husvagnar olagligt uppställda på flera platser i kommunen. Jag vill påstå att ingen kommun lagt ner så mycket tid resurser som Sollentuna för att hitta lösningar till ett värdigare boende för dessa individer. Ingen kommun har heller lyckats så väl som Sollentuna. Det stora problemet har dock varit att ett antal individer inte vill ändra sitt boende trotts att kommunen erbjudit dem olika alternativ. Det är inte ok och direkt olagligt att bete sig som dessa individer gör.
Under vintern har några av dessa personer accepterat kommunens erbjudande och haft annat boende. Nu när värmen återkommer flyttar de tillbaka till husvagnarna. När detta skrivs har de slagit sig ner i Edsberg i anslutning till skola, bostadsområde och Danderydsvägen.
Vi kommer i nästa vecka sätta in samlade åtgärder för att tillsammans med polis, socialtjänst och eget vaktbolag se till så störningen blir så kraftig så de måste flytta från Edsberg. Det kan inte vara rimligt att över så lång tid ta sig fri tillgång till kommunala resurser utan att själv försöka ändra sitt beteende.
Hemlösa och människor boende i husvagnar är rimligen ett regionalt ansvar som solidariskt borde lösas. Idag är det enskilda kommuner som tvingas lösa frågan. Det riskerar bli ett spel som inte gagnar de människor som av olika anledningar tappar möjligheten att ta ansvar för sitt eget liv.
fredag 9 april 2010
Ljusare tider för kommunernas ekonomi
Inga mer pengar till kommunsektorn meddelade Anders borg på ett möte i veckan. Det var Borg som inbjudit SKL:s arbetsutskott och redogjorde för regeringens syn på ekonomin. Jag kan hålla med. Vi har kommit på fötter mycket snabbare än någon kunde tro efter en kraftig lågkonjunktur. Det något paradoxala är att de 17 miljarder kommunsektorn fick extra för år 2010 enligt prognoserna kommer att vara sektorns överskott för samma år. Vi som då krävde mer pengar kunde inte förutse den snabba återväxten i ekonomin.
Sollentuna har känt av lågkonjunkturen i mycket liten utsträckning. Våra invånare som har jobb har fått höjda löner, kraftiga skattesänkningar och snart sagt obefintliga räntor. Men i andra delar av landet som inte har tillväxt så har man drabbats mycket hårdare. Sverige är ett mer tudelat land nu än tidigare och skillnaderna mellan kommunerna är mycket stora. De utjämningssystem som idag finns måste reagera snabbare om inte klyftan skall växa.
fredag 2 april 2010
Folkpartiet lämnar förhandlingarna i SKL vad gäller läraravtalet
En förhandling mellan två parter måste bygga på förtroende, uttalar Lennart Gabrielsson 3:e vice ordförande i SKL:s styrelse. Något sådant förtroende finns inte nu mellan parterna. Det är nu tredje avtalsrörelsen som striden om lärarnas arbetstid återkommer. Det är djupt olyckligt och fördjupar krisen mellan lärarfacken och SKL. | |
måndag 29 mars 2010
Förbifart Stockholm är bra för Sollentuna
Förbifarten har genomgått en noggrann miljöprövning och hänsyn har tagits till regionens miljövärden. Bland annat kommer bullerspridningen att begränsas och intrång i miljöområden undviks då stora delar av vägen byggs i tunnlar. Det kommer att satsas 28 miljarder kronor på bygget av förbifart Stockholm. Samtidigt som denna satsning görs är det viktigt att utvecklingen inom bilindustrin fortsätter så att de bilar som åker på den nya förbifarten är skonsamma mot miljön.
Stockholmsregionen är viktig och likaså dess utveckling. Vi tar också ett tydligt ansvar för miljön. Bygget planeras komma igång 2012. Den rödgröna oppositionen är delad i frågan om förbifarten. De har inte lämnat besked om vad som händer med Stockholms infrastruktur om de vinner valet. Kommer socialdemokraterna att vika sig för miljöpartiets krav om att stoppa vägsatsningen? En sak är klar, om alliansen får förnyat förtroende blir förbifart Stockholm verklighet.
torsdag 25 mars 2010
Utveckla Naturskolan!
Naturskolan i Sollentuna är en av Sveriges äldsta naturskolor. Naturskolan, som är belägen i naturreservatet på Järvafältet, bidrar till att förstärka den hållbara utvecklingen och ökar intresset för naturvetenskap hos våra barn och ungdomar.
De flesta skolbarn i Sollentuna har fått sina ekologiska kunskaper där och ett frö har såtts till fortsatt intresse för vård av natur och miljö.
Vi har alla ett ansvar gentemot miljön. Kommunen har dock ett övergripande ansvar för att se till att kommuninvånare har de kunskaper som krävs för att göra miljövänliga insatser.
Vi måste bli mer miljösmarta och för det fodras kunskap. All vår erfarenhet visar att människor vill bli mer miljövänliga bara de får handfasta tips på hur.
torsdag 11 mars 2010
Huliganer ska inte få förstöra fotbollen
Busschaufför vägrar två tolvåriga flickor åka med bussen!
Jag kan självklart tillstå att tjejerna skulle ha hållit tiden, kunnat ha haft en SL-remsa som reserv för att säkra sig mot tidsslarvet. Priset de fick betala var att stå och frysa under tiden morfar, det är jag det, åkte och hämtade dem och att deras bild av SL som företag inte förbättrades.
Regler är självklart till för att hållas men med lite medmänsklighet och empati blir det bättre för alla!
torsdag 4 mars 2010
Bullrigt i Sollentuna
fredag 26 februari 2010
Sollentuna bio
onsdag 24 februari 2010
21 stuprör utan hängränna...
måndag 22 februari 2010
Edsbacka krog - förblir krog!
En uppgörelse mellan Keiser fastighetsbolag och Stockholms fisk, som bland annat äger Ulla Winbladh och Wedholms fisk, säkrar den fortsatta krogverksamheten och är den bästa fortsättningen man kan tänka sig efter Christer Lingström.
fredag 19 februari 2010
Alla kommuner måste ställa upp!
måndag 15 februari 2010
Effektivare polis=ökad trygghet
Utvärdering är alltid viktigt!
onsdag 10 februari 2010
Ständig förändring
måndag 1 februari 2010
Fler poliser i Stockholm
fredag 29 januari 2010
Var ska lokala beslut fattas? I Rosenbad eller lokalt?
En del befintliga grönområden måste förstärkas för att tåla ökad användning och en del måste ge vika för bebyggelse. Det finns olika miljömål som måste vägas samman. En förtätning av tätorterna ger bättre möjlighet till kollektivtrafik och fjärrvärme vilket är ett viktigt mål att uppfylla om vi ska kunna minska CO2 utsläppen alternativet är utglesning av bostadsbebyggelsen.
Samtalet mellan lokalpolitikern och lokalbefolkningen är den rätta platsen för olika avvägningar. Kraven och makten för politiken finns redan till stor del i PBL.
Sist gäller för lokalpolitiker som för ministrar en utvärdering på valdagen vart fjärde år och den är troligen överlägsen skärpta direktiv vad gäller en sammantagen möjlighet till livskvalitet.
onsdag 27 januari 2010
Bedrövlig snöröjning
Fattas det politiska beslut om hur ett plogblad ska skötas låt oss veta det. Annars blir det bakläxa till snöröjarna.
Våra äldre vågar inte under rådande omständigheter ta sig ut vilket självfallet inte är rimligt.
Jag har bett vårt kontor kolla vad som kan fattas för att vintern inte hindrar äldre och andra att våga sig ut. Jag förstår att inte alla ytor kan tas på en gång men att nu efter mycket långt uppehåll av snöfall fortfarande, på mycket frekventa gångstråk, ha isknölar och modd är orimligt.
Sollentuna mer tillgängligt
Sollentuna kommun är ännu inte tillgängligt för alla på alla platser men jag är lite stolt ändå över att vi kommit så här långt och att vi har en inventering klar över vad som också återstår. Jag pratade nyligen med ansvarig handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting och då redovisades att ca 150 kommuner inte ens inventerat åtgärder för prio 1. Det återstår mycket och det ska vi självklart gå vidare med. En plan för detta bör upprättas och genomföras i samband med de ombyggnader och återinvesteringar vi gör i våra fastigheter.