Kategorier

måndag 20 december 2010

Nej till subventioner

Alliansregeringens civil- och bostadsminister, Stefan Attefall (KD), skriver idag på DN Debatt om bostadsproduktionen. Han är väldigt tydlig med att staten inte kommer att subventionera byggandet av hyresrätter. Den utgångspunkten anser jag är bra, subventioner har aldrig löst problem på bostadsmarknaden.

Idag byggs fler hyresrätter än på många år. De subventioner som de rödgröna förespråkar skulle inte räcka till alla bostäder som byggs. Vem skulle vilja bygga utan subventioner? Med andra ord – färre bostäder skulle byggas.

Vi behöver istället mer nytänkande inom bostadsproduktionen samt planprocessen måste bli kortare. Vi kan inte vänta i 10 år på bostäder som vi behöver idag. Vi måste även våga diskutera produktion av bostäder med varierande standard. Det är inte realistiskt att en ungdom har möjlighet att betala för en exklusiv hyresrätt. Det måste finnas bostäder för allas plånböcker och livssituation.

1 kommentar:

  1. Allt är OK så länge man gynnar de som har dyra villor och dyra bostadsrätter (Tex Östermalm). De gynnas av lägre kommunal fastighetsavgift, ROT och RUT-avdrag och bortagande av schablonsskatten. Vem får betala för det: de 40-50% av villaägare som inte kommet upp till taket på kommunala avgiften och bostadsrättsägare som har mist sina räntebidrag. ROT-avdraget är djupt orättvist.

    SvaraRadera