Kategorier

onsdag 8 september 2010

Maten ska lagas på våra äldreboenden

Idag presenterade jag följande pressmeddelande tillsammans med Folkpartiets ledamot i vård- och omsorgsnämnden, Anna-Lena Johansson:

Äldres mat ska lagas på plats!


-Var maten som våra äldre äter tillagas kan inte överlåtas åt marknaden att bestämma. Politiken måste vara tydlig – maten ska lagas på våra äldreboenden, uttalar Lennart Gabrielsson (FP), kommunalråd och Anna Lena Johansson (FP), ledamot i vård och omsorgsnämnden.

Folkpartiet anser att maten i så stor utsträckning som möjligt skall tillagas lokalt. Skall det bli verklighet måste politiken ställa detta krav på våra äldreboenden. Folkpartiet är beredda att arbeta för att skapa förutsättningar för lokalt tillagad mat genom att bygga om och till köken på våra boenden. Det är där maten ska lagas, den ska inte levereras dit i matlådor.

-Matupplevelsen är viktig. Att känna doften av mat, att få önska sin favoriträtt och umgås över en välsmaklig måltid är otroligt viktigt. Måltiden skapar även social samvaro och minskar ensamheten säger Lennart Gabrielsson och Anna-Lena Johansson.

Den lokalt tillagade maten blir inte dyrare, tvärtom kan kostnaderna minska. Det krävs dock investeringar för att bygga om våra kök. Dessa ombyggnader kommer Folkpartiet att kräva i såväl plan- och fastighetsutskottet som i vård- och omsorgsnämnden. I de äldreboenden som planeras i framtiden kommer tillagningskök att inkluderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar