Kategorier

tisdag 20 april 2010

Besök vid husvagnsboendet

Jag har tidigare skrivit på bloggen om att det finns flertalet personer som bor i husvagnar i Sollentuna kommun. Kommunen har erbjudit dessa personer boende och andra insatser men vi har inte lyckats nå alla. Idag bor dessa personer på en parkeringsplats vid Danderydsvägen. Jag besökte platsen idag och träffade en av personerna som bor där och förklarade att kommunen inte accepterar att de bor där. För det första är det inte ett värdigt boende, för det andra stökar de ner och dessutom stör de boende i området.

10 kommentarer:

 1. Vi som bor i Rotebro har också problem med husvagnsfolket. De har 2 husvagnar samt 6-7 olika bilar uppställda vid en fotbollsplan. Min hund har blivit attackerad av en av deras lösspringande hund. De bränner kopparkablar,skräpar ner,kör som galningar i området så man får kasta sig åt sidan när de kommer åkande. De kan ställa sig och kissa framför en när man kommer gående(det hände min dotter och hennes kompis,de är 14 år,så inte så trevligt.Hoppas ni kan få bort dem innan folbollsmatcherna börjar samt vi som har kolonilotter tycker inte att de är trevligt att ha dem så nära inpå. Marie

  SvaraRadera
 2. Tack för dina synpunkter Marie! Jag ska se till att de når de ansvariga i kommunen. Självfallet är detta inte acceptabelt. Kontakta mig gärna igen om problemet kvarstår.
  /Lennart

  SvaraRadera
 3. Det är ofta rädsla, fördomar och okunskap som ligger till grund för den ofta nedvärderande tonen i diskussioner, insändare och blogginlägg ang. husvagnsboende. Det skapas även rykten som ofta är ganska långt ifrån verkligheten. Sanningen är att de människor som valt eller tvingats till ett alternativt boende inte accepterar att man uträttar sina behov där man äter mer än du som bor i lgh eller villa. Säkerligen har vi alla någon gång kissat i buskarna, och det är inte självklart att det är någon från husvagnarna som står och kissar. Säkerligen har det någon gång hänt, men de boende i husvagn är lika rumsrena som de boende i lgh och villa. Ang. framförande av fordon i området är det också så att onödig uppmärksamhet vill undvikas och därmed parkeras fordonet ofta i annat område såvida sedvanlig p-ruta inte används. Så om någon kör vårdslöst i området( inte säkert att det måste vara någon från husvagnarna )så är det snarare undantag än regel. De allra flesta som har sitt boende i husvagn skulle inte "vanligt" folk urskilja i kön på ica. Ett visst typ av boende gör dig inte till en "bättre" människa när det gäller moral, värderingar och intellekt. Det finns flera skäl till att många som skulle vara berättigade till olika former av hjälp från socialtjänsten valt bort det alternativet. Det är i många fall skrämmande hur Sveriges socialpolitik tillämpas i verkligheten. Det är faktiskt ingen självklarhet att få hjälp att förändra sin situation, (ej alltid självförvållad) hur mycket man än anstränger sig. Det är inte heller en självklarhet att bli bemött med respekt och att känna att man har ett människovärde. Det kan drabba vem som helst. Jag bor i bostadsrätt. Om ett par veckor kanske jag bor i husvagn. Jag tackar socialtjänsten för det. Jag tackar ödmjukast för erbjudandet att hämta en matlåda en gång om dagen på anvisad tid (den insatsen satt mycket långt inne). Men jag avböjer. Jag har aldrig fått utstå en så kränkande attityd som jag mött vid kontakt med socialtjänsten. Det är skrämmande hur många av dom som inte kan Socialtjänstlagens riktlinjer. Det sociala skyddsnätet var ett luftslott. Så kanske händer det att jag parkerar mitt nya boende nära ditt radhus tillfälligt. Tills era störningar blir så svåra att jag får försöka hitta en ny tillfällig plats. Jag lovar att inte kissa i din trädgård. Jag ska inte skrämma era barn. Jag är en människa. Någons dotter och någons mamma.Var inte rädd.Det är jag som är rädd.

  SvaraRadera
 4. Ord och inga visor, Madeleine!
  Det bästa och mest rörande jag läst på länge. Och jag menar, länge. :-)

  SvaraRadera
 5. Det var tänkvärt Madeleine..

  SvaraRadera
 6. Läser med intresse debatten om det så kallade "husvagnsfolket".

  Trodde väl aldrig att jag skulle försvara en borgares ord. :-)

  Värst vad snarstucket detta blev då? Niklas, skrev en kommentar i det föregående inlägget.

  Niklas, jag tror att de flesta faktiskt förstår att att det Lennart menar är de som faktiskt bor på parkeringen i husvagnar som är de som valt att hoppa av kommunens erbjudande och hjälp. Inte eventuella före detta "campare" som fortsatt sin bana mot annat liv.

  Jag förstår även att det är människor som bor i husvagnarna och att det ligger en stor misär bakom det faktum att man hamnat där.

  Vad jag inte förstår är den oförstående attityd över de reaktioner som boende i dessa område uttrycker. Jag kan ju inte som boende i Edsberg på något sätt finna något positivt i den soptipp som håller på att byggas upp bakom Edsbergsskolan.

  Rädda är vi alla i denna borgerliga värld!
  ./Magnus.

  SvaraRadera
 7. men snälla marie det står två bilar där vid husvagnarna en svart saab och en vit nissan och inte sex sju stycken bilar, och dom har ingen hund som springer löss för jag kan säga till 100% att ingen av dom som bor i husvagnarna äger någon hund och det är absolut ingen som har eldat kapel men där i mot så har dom skalat kabel och det är en jävla skillnad,
  men husvagnarna ska bort så fort som möjligt bara man får tag på en bil med dragkrok. mvh pierre eriksson

  SvaraRadera
 8. Ja det är behjärtansvärt. jag repekterar absolut människor såsom Madeleine beskriver det. Till saken hör, att de som nu huserar på fotbollsplanen I Rotebro inte är från Sverige som socialtjänsten misslyckats att hjälpa. De far runt och erbjuder "tjänster" åt folk som inte alltid utförs. Samtliga näringsidkare i kring Rotebro torg vittnar om samma sak. Snatterier, "bus" etc etc. Jag säger inte att dessa människor inte har samma värde som andra människor, men nog fasen är det ett problem. vare sig Ni vill eller inte.

  SvaraRadera
 9. Det är knappast 2 husvagnar längre, snarare typ 20-30 nu. Promenerade förbi där igår och det stinker urin och soppor ligger överallt. Precis brevid en skola är det också. Hög tid att någon ansvarig tar tag i detta.

  SvaraRadera
 10. Vad är det för brittiskt husvagnsfölje som har slagit läger vid Rotebro centrum? Ett tjugotal ekipage med välordnade tvättlinor etc etc. Någon som vet?

  SvaraRadera