Kategorier

onsdag 28 april 2010

Kommunerna skall få mer pengar! Varför?

De rödgröna skall om de vinner valet skicka ytterligare 12 miljarder till kommunerna under de kommande två åren. Låter kanske bra men kommunsektorn har repat sig ovanligt snabbt efter den ekonomiska krisen. I år räknar Sveriges kommuner och landsting (SKL) med att sektorn går med ca 18 miljarder i överskott. Nästa år beräknas överskottet bli ca 3 miljarder.

Det är inte pengar som fattas nu. Det är idéer på hur vi skall kunna leverera välfärd när vi snart har arbetskraftsbrist och kostnader som framöver blir orimliga om vi fortsätter med allt lika som nu. Då är inte ytterligare pengar medicinen.

Skall dock sägas att Sveriges kommuner har mycket olika förutsättningar så en del kommuner ha det tufft men en stor del överbeskattar just nu sina invånare.

Kommunsektorn har aldrig avstått från att begära mer pengar när så behövs. Nu finns inget sådant krav utan det rimliga är att följa utvecklingen och just nu avvakta.
Utjämningssystemen kanske är för tröga men en del kommuner behöver också se över sina utgifter.

1 kommentar:

  1. För att de blöder som stuckna grisar kanske?

    Tycker man ju är enkel matematik, men icke så tydligen. Jag förstår inte riktigt det här med Alliansens "arbetslinje" faktiskt. Gå ut med hunden-jobb med skatteavdrag: helt okej. Vanliga jobb inom hemstjänst, skola och omsorg: big no no.

    Skönt att jag slipper ta eller känna ansvar för er misslyckade politik=)

    SvaraRadera