Kategorier

torsdag 26 april 2012

Motprestation nödvändig om bidragstagare ska få jobb

En före detta socialbidragstagare i Sollentuna kommun överklagade ett beslut om en insats som krävde motprestation. Han fick rätt i förvaltningsrätten. Enligt domslutet får kommunen inte kräva motprestation för ekonomiskt bistånd av personer över 25 år om den inte är kompetenshöjande. Nu kräver personen ifråga ekonomisk ersättning från kommunen. Får han inte det hotar han med att gå till pressen och skandalisera mig och andra politiker i kommunen. Detta trots att personen har fått ett arbete tack vara socialtjänstens insatser. Att en medborgare över 25 år ska kunna kräva att andra skall gå till jobbet för att säkerställa att ekonomiskt bistånd kan betalas ut är ett orimligt system. Alla kan, utifrån sin egen förmåga, bidra med något och att kunna gå till en arbetsplats och visa att man både kan sköta ett arbeta och ingå i en social gemenskap är viktigt för framtida arbetsgivare att få dokumenterat. Vidare anser jag att majoriteten av arbetsuppgifterna är kompetenshöjande om man har varit arbetssökande en längre tid. Det är inte acceptabelt att en person kan kräva dubbel ersättning av kommunen, först i form av bidrag och sedan skadestånd. Det är hög tid att staten ändrar lagstiftningen så att kommunerna får lagen på sin sida och kan arbeta för att få ut arbetsföra personer över 25 år i arbete.

4 kommentarer:

 1. Varför ljuger du på det här sättet?

  Vad domstolen kom fram till var att man överhuvudtaget inte kan begära något i utbyte mot bidrag, om man är över 25 år. Förutom att söka arbete och ta erbjudet arbete, förstås.

  Dessutom säger du inget om kommunens lagbrott och till och med kränkningar av mänskliga rättigheter.

  Du och din socialnämnd är helt enkelt statskriminella.

  Om en vanlig medborgare kör mot rött får de böter. Vad händer med en politiker och en kommun som bryter mot lagen? Givetvis ska de göra rätt för sig.

  Så ser lagen ut, också när det gäller skadestånd. Men, lagen tycks inte betyda något för dig.

  Du är helt enkel kriminell eftersom du varken bryr dig om eller respekterar lagarna och deras innebörd, och du ska därför bort från all offentlig verksamhet.

  Frågan är bara hur mycket skandal för Sollentuna kommun, alliansen och Sverige som du kommer att skapa på vägen?

  SvaraRadera
 2. Vad Du inte berättar om i det här fallet är att det inte fanns någon konflikt när det gällde insatser för att komma tillbaka i arbete.

  1. Det handlade om socialkontorets rätt att tvinga igenom att börja vid ett visst datum trots att detta riskerade att äventyra en annan väg tillbaka i arbete.

  2. Det handlade om krav på sysselsättning och förvaring som inte var meningsfull och inte utgjorde kompetenshöjning utan bara motprestation.

  3. Forskning visar att effekten är låg för denna typ av åtgärder. Du diskuterar inte all de övriga. Till exempel de hålögda invandrarkvinnor som får sitta med enkla paketeringsuppgifter åt kommunen.

  4. Med vilken rätt ifrågasätter (eller utvärderar) någons sociala förmåga bara för att personen har bidrag? Det är oförskämt och olagligt och på det sätt som kommunen har gjort det är det en kränkning av samvetsfriheten, det vill säga en mänsklig rättighet. Vad forskningen visar är att kommunerna egentligen använder sådana här anvisningar för att kringgå lagen när det gäller att utreda individer.

  Du är en skurk och ju snarare du försvinner från offentliga uppdrag desto bättre.

  SvaraRadera
 3. Varför är du så lögnaktig?

  Du vet mycket väl att det handlar om en dialog för att minimera kostnader och en onödig skandal för Sollentuna kommun.

  Det är du som har vägrat dialog och uppgörelse i godo.

  Kommunens medborgare har rätt att få veta att detta bland annat handlar om ett krav på din avgång, liksom en offentlig ursäkt till alla som du har kränkt och utnyttjat.

  Istället för att göra rätt för dig ägnar du dig nu åt lögner och smutskastning.

  SvaraRadera
 4. Är det någon som har mål nr i förvaltningsrätten

  SvaraRadera