Kategorier

fredag 2 april 2010

Folkpartiet lämnar förhandlingarna i SKL vad gäller läraravtalet

En förhandling mellan två parter måste bygga på förtroende, uttalar Lennart Gabrielsson 3:e vice ordförande i SKL:s styrelse. Något sådant förtroende finns inte nu mellan parterna. Det är nu tredje avtalsrörelsen som striden om lärarnas arbetstid återkommer. Det är djupt olyckligt och fördjupar krisen mellan lärarfacken och SKL.

Folkpartiet lämnar nu förhandlingarna vad gäller lärarnas avtal. För de som vill göra en arbetstidsomläggning finns redan idag, i det centrala avtalet, möjlighet att göra lokala uppgörelser. Att centralt dirigera, i ständig strid med facken, har vi aldrig trott på.

Lärarna är skolans viktigaste resurs. Folkpartiets uppfattning är att de skall ha ett snabbt avtal och förhandlingarna skall ske så att förtroendet återskapas mellan parterna. Det var vår ambition vid förhandlingsbordet. Vi ser nu ingen snar lösning och avsäger oss ansvaret för den här formen av avtalsförhandling.

Vårt bestämda råd är att genomföra ett avtal som inte innehåller arbetstidsomläggning och efter avtalets tecknande aktivt arbeta för att återskapa förtroende parterna emellan, uttalar Lennart Gabrielsson.




6 kommentarer:

  1. Svårbegripligt att folkpartiet lämnar över bestämmanderätten över arbetstiden i skolan till de fackliga företrädarena.
    Det kan nog bara hända när det gäller lärarna. Folkpartiet och lärarskrået har en lång gemensam historia. Det är nog ingen slump att detta sker, för vilket parti har haft fler riksdagsleamöter ur lärarkåren, än fp?!

    SvaraRadera
  2. Svårbegripligt att folkpartiet lämnar över bestämmanderätten över arbetstiden i skolan till de fackliga företrädarena.
    Det kan nog bara hända när det gäller lärarna. Folkpartiet och lärarskrået har en lång gemensam historia. Det är nog ingen slump att detta sker, för vilket parti har haft fler riksdagsleamöter ur lärarkåren, än fp?!

    SvaraRadera
  3. Riktigt bra beslut! Jag kan inte uttala den glädje jag känner just nu!

    SvaraRadera
  4. Tack för Ert tydliga ställningstagande för lärarna. En oändlig tacksamhet för stödet.

    SKL har koncentrerat avtalsförhandlingarna på helt fel fråga-arbetstiden.
    Skolans problem ligger inte där.
    Skolchefer har förnedrat hela yrkeskåren offentligt i DN. Efter 30 år i yrket skäms jag.
    Ta ett allvarligt samtal med Maria S, som ingen lärarerfarenhet har, om att det inte går att direkt föra över IBM:s strategier till skolan. Hon saknar insikt men uttalar sig.
    LÄRARE

    SvaraRadera
  5. Pether Björnsson (FP)9 april 2010 kl. 10:50

    Att lämna förhandlingarna är i mina ögon ett misstag. Vi måste ha klart för oss, även om vi leder skolpolitiken, att lärarnas arbetstider är gravt förlegade och inte stämmer överens med övriga grupper. Detta skapar bara problem och gap till andra grupper i samhället.

    Använd tiden istället till att vidareutbilda de lärare som bedöms som att de inte skall ha ett litet eller inget lönepåslag. För det finns en motsättning i detta, med nuvarande system blir det svårt att vidareutbilda sig och samtidigt stå framför klassen. Tiden finns inte med nuvarande avtal. Skapa den genom detta möjlighet istället för att lämna förhandlingarna.

    SvaraRadera
  6. Du som är politeker borde väl ha koll på vad som är sant, särskilt när det gäller en så utsatt grupp, jag vill uppmana dig, att innan du går ut med såna kommetarer så måste du ta reda på fakta.

    Annie

    SvaraRadera