Kategorier

torsdag 12 mars 2009

Utfrågning i Finansutskottet


Idag har jag utfrågats av riksdagens finansutskott. Det handlade om kommunernas och landstingens ekonomi. Det är allvarligt var mitt budskap. För bakom varje krona och öre i prognoserna finns människor som behöver våra tjänster. Vi kan inte ha fler barn i barngrupperna på förskolan eller färre lärare i skolan. Många äldre har som enda kontakt med omvärlden ett besöka av våra medarbetare. Man har inte all tid i värden när man behöver en gråstarr eller höftoperation. Man får aldrig glömma detta när man beslutar om tillskott eller inte till kommuner och landsting var mitt budskap.
Generella tillskott vad gäller statsbidragen och förändringar av balanskravet var andra råd från mig till utskottet. När näringslivet får problem kan det offentliga fylla igen efterfrågan. Det är god politik. För den som är nyfiken kan man se allt via
http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx?op=anf&anf=1110903120066086512

2 kommentarer:

  1. Det finns utredningar som visar att i bara Sthlms läns landsting så kommer glappet mellan utgifter och inkomster vara cirka 20 miljarder kronor år 2025. Det behövs alla goda krafter som finns för att finna vägar för att ta sig ur detta scenario! Det ÄR allvarligt, precis som du skriver.
    Ökade effektivitet i vården med ökad kvalitet i både behandling och bemötande, bättre läkemedelsanvändning och fler privata aktörer är en av vägarna, bedömer jag.

    Försökte se utfrågningen på svt24 men lyckades inte.

    SvaraRadera
  2. Jag lyckades aldrig övertyga datorn om att visa hela utfrågningen, men DN har i alla fall sett den: http://www.dn.se/nyheter/sverige/krisen-drabbar-landsting-forst-1.821704

    SvaraRadera