Kategorier

fredag 2 mars 2012

Fega socialdemokrater

Socialdemokraterna är fega. De vill inte ha fri fullmäktigedebatt om ungdomslöner som Alliansen, efter initiativ från Folkpartiet, har gett kommunledningskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för. Socialdemokraterna ställer en så kallade enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande. Det innebär enligt fullmäktiges regler att det endast är den som ställt frågan och den som skall besvara frågan som får delta i debatten. Frågan ska dessutom kunna besvaras med ett ”ja” eller ”nej”. Jag anser att det är fegt att använda en låst debatt där endast två personer får debattera. Om socialdemokraterna vore intresserade av att föra en debatt i fullmäktige skulle de ha lagt en interpellation där alla partiet kunde delta och ge sin syn på ungdomsarbetslösheten och presentera förslag för hur fler ska komma in på arbetsmarknaden.

För ungdomar som aldrig har haft ett jobb är det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Jag anser att vi måste våga pröva nya metoder för att få in fler unga på arbetsmarknaden. Detta säger socialdemokraterna nej till. Det skulle ha varit en intressant debatt i fullmäktige men den vågar socialdemokraterna uppenbarligen inte ta.

Den fråga som socialdemokraterna ställer till kommunstyrelsens ordförande är; ” Anser Ni att ert förslag om att införa avtal med lägre lön för unga under 25 år skulle påverka statusen för att jobba inom skola, vård och omsorg i dessa grupper?”. Mitt svar är att det skulle öka statusen om avtalet är rätt utformat. Det är rimligt att unga får erfarenhet av yrket innan de får samma lön som de som arbetat en tid. Jag tror även att det finns en möjlighet att unga som inte tidigare har funderat på att arbeta inom exempelvis vård eller skola skulle bli intresserade av yrket om de blev erbjudna ungdomsavtal.

2 kommentarer:

  1. Hej Lennart, jag tycker ekvationen är enkel.
    12000 i månaden = Max 30 timmar i veckan.
    ARBETSTIDSFÖRKORTNING är framtidsmodellen, nuvarande regerings politik låser in folk i det HORRIBLA SYSTEMET att arbeta 40 timmar i veckan eller INTE ALLS och det är bara det parti som kan bryta detta som kan få ned arbetslösheten. Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet) har varit inne på detta och deras politik möjliggör detta.

    SvaraRadera
  2. Om alla jobbade gratis så skulle vi kunna göra hur mycket som helst. Är det helt oviktigt att faktiskt kunna leva gott på sin lön? Egenförsörjningen?

    SvaraRadera