Kategorier

måndag 16 november 2009

En allianslista säkrar bäst en alliansseger!

Alliansen har inte råd att tappa en enda röst om den vill bli återvald. Kampen om väljarna kommer att bli hård och jämn. Lättast är att flytta röster inom ett block vilket gör att profileringen och nervositeten kan öka inom blocken. Att partiledningarna skulle släppa fram något parti för att fördela röster är inte troligt, rimligt eller säkert.
Att alliansväljare av taktiska skäl skulle ge röst till ett parti vars frågor man inte har som förstahandsval är inte höjden av demokratiskt viljeyttring.
Bättre då att partierna nominerar färdigt sina egna partilistor till riksdagen. Därefter samlas de fyra partilistorna under ett gemensamt partinamn nämligen Alliansen. På så sätt kommer alla röster Alliansen tillgodo och ett återval säkrare. Väljarna kan ge sin röst till det parti de önskar utan att riskera att rösten inte räknas.
Nu är det hög tid att våra partiledare och partiledningar samlar ihop sig och ger ett sådant besked till väljarna. Det är min övertygelse att det vore ett välkommet besked och ett tydligt ledarskap för att Sverige även framöver får en regering utan vänstern och socialdemokraterna.

5 kommentarer:

 1. Intressant förslag. Frågan är om det är genomförbart i praktiken. Om det inte ligger några hinder för ett sådant genomförande som beskrivs ovan, så skulle det vara ett utmärkt sätt att säkerställa att väljarna både kan rösta på det parti de önskar och samtidigt försäkra sig om att ingen röst blir »bortkastad» på grund av riksdagsspärren.

  SvaraRadera
 2. Jag är nog benägen att hålla med Lennart, om utvecklingen fortsätter åt det håll den gör just nu.
  Jag är allvarligt oroad över HUR media och en del "förstå-sig-påare" håller på och arbetar för en kollaps efter nästa val. Tyvärr har jag haft för mkt omkring mig för att kuknna skriva om, det men hoppas kunna återkomma om det.
  Jag anser att man leker med vår demokrati som baserar sig på en väldigt demokratisk relativ och proportionell filosofi, men som om den missbrukas också kraschar och kan bli helt kontraproduktiv, oavsett majoritets- eller -för den delen- minoritetsförhållande.

  Vi som är aktiva bör med största allvar ta ansvar för hur vi bedriver debatt/diskussion framöver. Värna demokratin till förmån för galdiatorspelet!

  SvaraRadera
 3. Jag förstår tanken, men frågan är om de tär realistiskt. För såsom jag ser det, och som jag upplevt det kommunalt och regionalt så finns det stora splittringar även inom alliansen rent ideologiskt. Jag hoppas på en borgerlig seger, men samtidigt ser jag inte ett "högerparti" som realistiskt för att vinna denna makt.

  Jag kan säga så här, jag som SOCIALKONSERVATIV (se min blogg t.ex) och de perspektiv jag har gör mig till antingen högermoderat (Ny moderat, inte den liberala Carl Bildt-Bo-Moderat-liberal-typen) eller kristdemokrat, de ligger närmast mig ideologiskt. Om vi ser till de andra partierna så har NOG en socialkonservativ egentligen mer gemensamt med en "höger-sosse" än en liberal a'la Birgitta Olsson från Folkpartiet.

  Hur skall man då kunna enas om dessa värderingar i ett gemensamt område ? Alla partier är i högsta grad egna partier med egna profileringsfrågor (sen att de är dåliga att profilera sig och att väljarna generellt anser att "de är samma skrot och korn hela högen" det är en annan femma).

  IDEOLOGISKT, så tror jag att det hade varit "möjligt" att centern och miljöpartiet gick ihop och blev ungefär som de tyska "grüne". KD och Moderaterna gick ihop. . Kvar hade vi då haft efter senaste opinionsundersökning Demoskop (jag tar artistisk frihet att välja namn till partierna).

  Alliansen:
  De socialmoderata partiet (Moderat+KD) = 33 %
  Folkpartiet Liberalerna = 7,1%
  De Gröna (Center och MP) = 15%
  = Summa = 55%

  SvaraRadera
 4. Usel ide. Det skulle leda till att MP blev det ända alternativet för liberala väljare.

  SvaraRadera
 5. Fattar inte varför en enda person som stöder Alliansen kan ha någonting emot en teknisk valsamverkan. Betoningen ligger just på att det är en teknisk samverkan. Inte enda röst tappas. Varför skall vi skänka bort en valseger till oppositionen.
  Problemet är att det är de partier som riskerar att ramla ur riksdagen som är motspänstiga. Varför? Jag säg det. Dålig insikt.

  SvaraRadera