Kategorier

tisdag 20 december 2011

Männen måste genomgå behandling

Statsminister Fredrik Reinfeldt uppmärksammade i sitt jultal mäns våld mot kvinnor, vilket självfallet är mycket bra. Han presenterar flera förslag på åtgärder men få inkluderar gärningsmännen. Endast skärpta straff nämns.

40 procent av de kvinnor som polisanmäler parrelaterat våld tvingas göra en ny anmälan inom fyra år. Det har ingen betydelse om mannen är dömts till fängelse, fått besöksförbud eller om kvinnan utrustats med larm. Jag anser att samhället måste fokusera mer på att männen ska genomgå behandling. Idag genomgår endast 1500 män någon form av behandling för sin våldsproblematik. Detta är att jämföra med att 75 000 till 100 000 kvinnor misshandlas. Inte ens de som dömts måste genomgå behandling. Det är djupt beklagligt.

Min förhoppning är att socialnämnden i Sollentuna efter årsskiftet fattar beslut om att alla män som socialtjänsten kommer i kontakt med som misstänkts ha utövat våld mot en närstående kvinna ska erbjudas behandling. Om han tackar nej till behandling ska han motivera varför. Förhoppningsvis får det fler att genomgå behandling men om inte så vet vi åtminstone varför de inte gör det.

5 kommentarer:

 1. Mycket bra.

  Jag försvarar inte misshandlare. Men innanför knytnävarna finns en människa som inte mår bra av sitt beteende. Den människan ska vi hjälpa till ett bättre liv (rättsväsendet får ta hand om sin del).

  Första önskan för en mobbad skolelev eller förtryckt människa är att det dåliga ska upphöra. Behandling är en bra början.

  SvaraRadera
 2. Inse att våld sker även från kvinnor mot män. Detsamma sker i HBT-relationer där män slår män och kvinnor slår kvinnor. Jag tycker Lennart Gabrielsson borde gå på kurs och lära sig att detta är en bredare fråga.

  SvaraRadera
 3. Jag som liberal är medveten om kvinnors våld i relationer. Att våld inom HBT-relationer finns förvånar mig inte heller. Ibland kan sån breddning av alla frågor göra att fokus tappas så inget görs.

  Jag vill själv sedan bredda frågan där fysiskt våld inte måste ingå. Man behöver sedan inte heller ha en relation, eller haft en relation. Det finns människor som förpestar livet på sina ex eller mobbar andra.

  Att hitta våldsamma män överlägset lättast och vettig början.

  SvaraRadera
 4. Kvinnor som slår, gäller det dem också?
  Och män och kvinnor som slår i HBT-relationer?

  SvaraRadera
 5. "Om han tackar nej till behandling ska han motivera varför." Och vad händer sen? Tvångsåtgärder på annat sätt? Räcker det med enbart misstanke om att han ska ha brukat våld för att försöka tvinga till behandling, eller kan socialnämnden/socialtjänsten acceptera att alla misstänkta inte är skyldiga till våld?

  I övrigt är det väl ett okej förslag. Men jag tycker att det är väldigt obehagligt om man ska hårdsatsa på något sådant här även om personen i fråga aldrig blir åtalad eller dömd. Socialkontoret ska inte leka åklagare..

  SvaraRadera